FLUTURA QOSJA

by

Përmes thurjeve të saj, janë ndërthurur rrëfime nga e kaluara, megjithëse sot janë të endura dhe të qëndisura, ato mbajnë simbole dhe motive të historisë. Rrëfimet e paraardhësve na përkujtojnë prej nga vijmë, ndërsa detyra jonë është që mos t’i harrojmë. Flutura është e motivuar dhe frymëzuar nga gjeneratat e mëparshme, nga nëna e saj, …

Read more

FERIDE TOÇI

by

I bën rrobat tradicionale të fëmijëve me kënaqësi të veçantë.   Frymëzuar nga dashuria dhe gjallëria e fëmijëve, motivimi i saj për punë është edhe më i madh.   Ferideja bën rroba tradicionale për vajza, të bëra prej mëndafshi në kombinim me tyl dhe rruaza.   Veshja tradicionale e meshkujve e bërë për fëmijë, e …

Read more

REFIJE SALA

by

Për ata që i pëlqejnë rrobat tradicionale, zgjedhja mund të bëhet në këtë vend. Çorapet e ngrohta janë të pashmangshme për ditët e dimrit. Këpucët e fëmijëve të zbukuruara me rruaza i bëjnë fëmijët të lumtur.   Dashamirët e bizhuterive tradicionale mund ta gjejnë pjesën e tyre.   Ata që përgatiten për ndonjë aheng mund …

Read more

PULIE QOSJA

by

Zanatet e vjetra janë diçka për të cilat duhet të krenohemi dhe t’i mbajmë gjallë. Pulie Qosja e bën këtë punë me dashuri. Punimi i çantave dekorative të bëra prej mëndafshi, të zbukuruara me fije dhe gurë të ndritshëm është kënaqësi për të. Ajo është veçanërisht e përkushtuar pas thurjes. Çorapet dhe rrobat prej leshi …

Read more

Elteva Mata

by

Traditën e vjetër dhe të pasur e gërsheton me trendet e reja. Përzgjedhje e madhe e punimeve të punuara me thurje dhe me grep, të bëra nga duart e zellshme të Elteva Mata. Do të gjeni tapiceri të qëndisura me dorë, mbulesa tavolinash të bëra me dorë dhe të thurura. Me larminë e tyre, ato …

Read more

GJULAJ KUJTILLA dhe ARTA PISHA

by

Gjulaj Kujtilla është krenare për kulturën e saj dhe e kultivon traditën. Ajo bën veshje tradicionale për meshkuj dhe femra të zbukuruara me zirkona argjendi dhe të ndritshëm, këmisha tradicionale për meshkuj me mëngë të qëndisura, jelekë tradicionalë për meshkuj dhe këpucë të leshta të thurura. Bën punime me dorë dhe të gjitha këto i …

Read more

VJOLLCA PEÇI

by

Gjithçka është e mundur kur dëshironi dhe për ata që janë të etur për njohuri të reja dhe zanate tradicionale. Një shembull i tillë i angazhimit është Vjollca Peçi. Punime të thurura me dorë të bëra me fije mëndafshi në variante të ndryshme, dekorative dhe moderne, të bëra prej mëndafshi, të zbukuruara me fije dhe …

Read more

VANTI QOSJA

by

Tradita e gjatë që ka vazhduar për vite me radhë edhe sot është duke e kultivuar Vanti Qosja. Me shkathtësitë dhe aftësitë e tij, ai thur me dorë pjesë mëndafshi në disa variante. Çorape dekorative moderne nga mëndafshi të dekoruara me fije dhe gurë të ndritshëm. Çanta me ornamente tradicionale, çorape, triko dhe kapele. Thurja …

Read more