РАЧНИ ИЗРАБОТКИ

by

Заборавена традиција, жената умешно успева да ја задржи, оживее и негува и да ги вткае подзаборавените традиционални вештини и денес на еден нов, креативен, современ начин, како едно креативно ремек-дело во спојот на бои, избор на нивниот колорит, ткаенините, везовите. Жените кои ги изработуваат овие уникатни изработки, спојувајќи го традиционалното и модерното, на обичното му …

Read more

ИГРОТЕКА

by

Царство на децата, со многу авантура, сонување и фантазија. На едно место, сите тие претворени во модерни и урбани катчиња. Тоа се игротеките. Тоа е авантурата која треба да се прифати, за да се доживее поубаво секој сон, секоја фантазија, зошто тука има многу уникатни содржини, многу неоткриени катчиња, многу играчки и креативни нешта. Нешто …

Read more

ФИЛИГРАН

by

Чипка од сребро, вонвременски накит, вечна инспирација, минато, сегашност. Од дамнина, до денес, врвни дела на мајстори, го креираат филигранскиот накит со импресивно богатство од форми, симболи и раскош. Филигранот е една од најстарите и најубави уметнички форми создадени од човекот. Оваа техника се користи со векови во Македонија. Филигранот се изработува исклучиво  рачно, и …

Read more