Татјана Стојчевска

by

Љубовта кон филиграните е основната причина да започне сериозно да се занимава со изработка на филиграни од срма. Со многу љубов, трпение и огромна желба за овој занает и уметност се занимава веќе 7 години. Филигранската изработка од срма е специфичен вид на филигранска уметност претпознатив само за Македонија и слободно може да се каже …

Read more

Јасмин Ма

by

Јасмин Ма со уметност и креирање се занимава од нејзини најрани години бодрена од нејзината мајка- уметник. Нејзиниот татко по потекло од Багдад и пренесува дел од ориентот кој се препознава во нејзините творештва. Има учествувано во повеќе групни изложби во Македонија и Кина, земја која игра голема улога во создавањето на идејата и пронаоѓањето …

Read more

Елена Поповска

by

Приказната на „My Precious“ започнува во 2005 година, кога Елена Поповска за првпат ја открива магијата на филигранството и создавањето на уметност преку изработка на  уникатен накит. Тајните на обработка на металите ги учи преку обуки за филигран организирани во Занаетчиската Комора Скопје. Подоцна во 2013 година го отвора нејзиното ателје „My Precious“ кое во …

Read more

Павлина Шикалеска

by

Павлина Шикалиеска е успешен уметник и изработувач на филиграни. Родена е во Охрид и уште од најмала возраст почнала да изработува филиграни со срмен конец заедно со нејзината мајка. Подоцна љубовта кон оваа техника ја доусовршува и започнува со изработка на филиграни со тенка сребрена жица. Мотивите кои ги изработува од филигранска жица се различни од геометриски фигури до цветови и животни. Секое парче е …

Read more

Маријана Пипилева

by

Маријана Пипилева е млада и креативна девојка од Охрид, која 5 години работи филиграни. Таа изработува  уникатен и персонализиран накит според желбите на нејзините клиенти. Според Маријана, филигранството не е само начин на изработка на накит, туку тој претставува еден од најделикатните техники на изработка на накит, затоа што вклучува низа на активности од топење на среброто, влечење на жиците од сребрена шипка за да се создадат најфините текстури на …

Read more

Елена Укоеска

by

Ајнштајн еднаш кажал „Фантазијата е поважна од знаењето,знаењето е ограничено додека фантазијата го опфаќа целиот свет.  Со својата фантазијата и креативност   Елена ги создава делата од филигран кои  воодушевуваат .  Тука можете  да најдете  обетки изработени во филигран со македонски рубин, брошеви со македонски рубин,  прстени , алки, ланчиња….  Имате можност  за изработка на накит по ваша желба . Место каде може да ја откриете  …

Read more