Јасмина Јанева

by

Од секогаш сум имала афинитети кон уметноста , но во последниве 9 месеци најверојатно како резултат на пандемијата почнав понтензивно да се занимавам со сликање на камења со акрилни бои. Успеав на каменот да му дадам топлина која најверојатно извира од смиреноста која ја пронаоѓам при сликањето. Како голем вљубеник во природа идеите ги извлекувам …

Read more

Весна Зафировска

by

Весна Зафировска е родена и твори во Скопје. Таа веќе 14 години активно се занимава со декупаж техника и е една од најактивните декупажисти. Најчесто изработува кутии за накит, кои ги има претставено на многу саеми и базари ширум земјата. Весна со оваа техника почнува да се занимава како нејзино хоби, при тоа наидувајќи на …

Read more

Јадранка Милчовска

by

Јадранка има завршено на факултетот за ликовни уметности  во Скопје, отсек  графика со конзервација и  реставрација. Од  2008 до денес работи како надворешен соработник конзерватор – реставратор (икони, фрески, слики) на повеќе проекти  при институциите за заштита на културно наследство. Има добиено конзерваторска лиценца од Министерството за Култура. Во периодот од нејзиното  дипломирање па до …

Read more

Лидија Вујисиќ

by

Лидија Вујисиќ е родена 1957 година во Скопје, Македонија. Средно уметничко училиште, оддел- графички дизајн, завршила во Ниш 1976 година. До 1980 работи како графички дизајнер во печатницата “Н.Југославија” во Врање. Дипломирала во првата генерација студенти на Факултет за Ликовни Уметности во Скопје, во одделот-графика 1985 год. Работи како моден креатор во Конфекцијата YUMCO до …

Read more

Анѓелина Милановска Запатоска

by

Ангелина Милановска е млада и успешна жена од Кичево која се занимава со изработка на најразлични производи од глина. Таа потекнува од грнчарско семејство, поради што од мала блиску се има запознаено со техниките на обработка на глината. Ангелина на овој начин ја продолжува традицијата на изработка на грнчарски производи на дедо и и тако …

Read more

Маја Андонова Јокиќ

by

Маја Андонова Јокиќ со сликарство се занимава интензивно последните 13 години. Слика на стакло, керамика, плута, ламби, но  најголема љубов останува платното и моментот кога целокупната белина ќе биде распослана со боите на нејзината душа. “Уметноста е порив кој дише во мене и најдобро ги изразувам чувствата што вибрираат во мене преку боите на платно. …

Read more

Весна Апостолоска

by

Весна Апостолоска е жена сопственичка на трговското претпријатие “Мали нешта” преку чии производи ја преточува својата фантазија и ја дарува во детскиот свет. Инспирирајќи се од детската игра, уникатност и фантазија со своите надарени раце креира најразлични “мали нешта” кои ги разубавуваат детскиот свет. Секоја детска желба или идеја, Весна може да ја направи реалност. …

Read more

Јелена Бакарема

by

Јелена Бакарема е жена уметник која преку везењето ги преточува емоциите во прекрасни уметнички дела. Таа веќе четири години активно се занимава со изработка на најразлични везови изработени од памучни конци. Мотивите се најразлични, но секој од нив дава прекрасно чувство на  топлина и љубов, токму затоа се одлични украси за сечиј дом.  Јелена својата …

Read more

Данче Наумоска

by

Данче Наумоска е претприемачка која е сопственик на занаетичиски дуќан – Копер Арт од Охрид. Во нејзиното 20 годишно искуство на современи и антички уметнички дела, најчесто работи со бакар, сребро, месинг и позлата. Почетоците на нејзината професија датираат уште одамна, кога љубовта кон создавањето производи од бакар и е пренесена од татко и во …

Read more

Анџелика Колева

by

Анџелика Колева е самостоен уметник, препознатлива како урбана, софистицирана и уметнички автентична личност која уметноста ја дише преку своето постоење, делување, творење… Дека оваа жена уметник има што да му понуди на овој свет потврдува нејзината уметност за која сама ќе рече дека е помалку чудна и несекојдневна и дека токму тоа е она што …

Read more