Белка Мустафа

by

Белка Мустафа е сопственичка на бутик во Тетово за традиционална албанска невестинска облека. Таа има 20 годишно искуство во шиење и везење на национална албанска облека, која ја научила од нејзината мајка и баба. Белка Мустафа изработува дублет, кафтани, димии, фустани (свечени и невестински) рачно изработени со златен конец или сошиени на машина. Овие свечени парчиња облека се …

Read more

Салије Демири

by

Салије Демири е жена занаетчија од Тетово која својата љубов и инспирација за сопствениот бизнис ја црпи од нејзиното семејство. Салије Демири се занимава со рачно изработување и везење на ќафтани, фустани, кошули, шалвари, постелнини за свадби и најразлични видови облека за традиционални прослави. Техниката за везење на традиционална облека ја научила од најмала возраст …

Read more

Фиснике Демири

by

Важните  настани во животот  се вредни за да им  се посветите J   Двете сестри, Фиснике и Вaлмире од Гостивар , креираат традицинална албанска свечена облека. И тоа не е ништо необично и чудно се додека не ги погледнете нивните модели. Се додека не ја препознаете нивната вештина,  материјалите да ги соединат во потполност. Се …

Read more