Јулија Геровска

by

Јулија Геровска, позната под уметничко име Јулија Барбун е уметник кој изработува слики на платно со акрилни и маслени бои. По образование е економист, но уметноста и креативноста од секогаш биле дел од неа. Таа своите уметнички активности ги започнува во 2014 година како самоук уметник. Црта интиунтивни и апстрактни слики преку кои ги пренесува …

Read more

Надица Бицева Димитровски

by

Надица Бицева Димитровски е основач на брендот за креативен и авангарден накит Креација. Модниот дизајн, стилот, модните инстлации, естетиката, убавината,дизајнот воопшто, секогаш ме фасцинира и освојува. Љубовта кон модата, перцепцијата кон модата има главен акцент во моето секојдневие. Иако сум дипломиран психолог, страста кон модата и модните додатоци, цела моја креативна енергија ја канализирам преку …

Read more

Билјана Тодороска

by

Билјана Тодороска е дизајнер на сутаж накит,која живее и работи во Охрид -место кадешто најмногу ја црпи својата инспирација. Нејзините почетоци се од детските денови кога во нејзиниот дом се изработувале традиционални македонски везови,коишто и сама започнала да ги изработува. Накит изработува околу 10 години со посебен акцент на сутажот во последните 7. Учесник е …

Read more

Елена Ристовска

by

Елена Ристовска практикувајќи сопствен модел на креативно изразување создава дело кои сетилно следи, спонтано обзема, атакувајќи со својата разноликост и наративност. Техниката на изработка е традиционална, мајсторски усовршена и вешто и ненаметливо инкорпорирана во свеста на современиот восприемач и неговата отвореност за стари и нови вредности. Ристовска не се плаши да експериментира. Храбро конципира, конструира …

Read more

Марта Пејоска

by

Марта Пејоска е архитект/дизајнер на накит, која живее и работи во Охрид. Професионално е посветена на дизајнирање и изработување на накит од сребро. Матичната техника во која работи е филигранската техника. Филигранот како дел од Македонското културно наследство е она што за неа го прави уште повеќе посебен и преку својата работа таа придонесува за …

Read more