Ѓулај Кујтила

by

Ѓулај Кујтила  е горда на својата култура и ја негува традицијата .    Таа изработува традиционална облека за мажи и жени од чоја украсени со срма и светкави циркони , традиционални машки кошули со извезени ракави , традиционални машки елеци и плетени волнени обувки.    Рачно изработува и  миленциња  и сето тоа го прави со посветеност.и нспирацијата од народната култура.    Ако сте љубители на традицијата,  застанете овде  и одберете го вашето омилено парче.  Уште подобро. Нарачајте го on-line и ние ќе ви го испорачаме на Вашата домашна …

Read more

Рефије Сала

by

За тие кои сакаат традиционална облека изборот можат да го направат на ова место.  Топлите калчини се неизбежни за зимските денови. Детските  обувки украсени со монистри најмногу ги радуваат децата.     Љубителите на традиционален накит  можат да го пронајдат своето парче.    Тие што се подготвуваат за веселба  можат да го направат својот избор со  …

Read more

Елтева Мата

by

Старата и богата традиција ја преплетува со новите трендови .    Голем избор на плетени и хеклани дела изработени од вредните раце на Елтева Мата.    Ќе сретнете рачно везени гоблени , рачно изработени чаршави за на маса и плетени миленциња .     Со својата разноликост тие вдахнуваат посебна убавина во домашната декорација.    ЕЛБАСАН е градот од каде што доаѓа Елтева Мата.

Read more

Фериде Точи

by

Со посебно задоволство ја  изработува  детската традиционална облека.     Инспирирана од  љубовта и разиграноста на децата нејзиниот мотив за работа е уште поголем.    Фериде изработува традиционална облека наменета за девојчиња, изработена од свила во комбинација со тул чипка и монистри.    Неизбежна е традиционалната машка облека наменета за деца  составена од елек, појас и панталони.     Традиционани елеци наменети за деца изработени од плиш, укрсени со парички , како и рачно плетената  детска облека и  фустанчиња, плетени ракавици за деца, традиционален накит изработен од монистри….    А ако сакате  да бидете спремни  за зима потребно е  да имате топли плетени парчиња во вашата гардероба.  …

Read more

Пулије Ќосја

by

Старите занаети се нешто со што би требало да се гордееме и да ги одржиме во живот.   Пулие  Ќосја  оваа работа ја работи со љубов .  Изработката на декоративните ташни изработени од свила , декорирани со конец и светкави каменчиња и претставуваат  задоволство.  Посебно е посветена на љубовта кон плетењето  . Волнените чорапи и калчуни  се …

Read more

Ванти Ќосја

by

Долгата традиција која опстојувала со години и  денеска ја негува Ванти Ќјоса   Со своите вештини и способности  рачно плете   миленца  од свилен конец во повеке варијанти. Декоративни  модерни ташни   од свила декорирани со конец и светкави каменчиња    Ташни   со традиционани орнаменти ,чорапи , калчуни и капи.    Плетењето и  хеклањето и помага и ја релаксира..    Во зима не можеме без капи , шалови и ракавици. А кога децата се во прашање? Тогаш е задолжитено.   И не заборавајте :Најпосакувани …

Read more

Фљутура Ќосја

by

Низ  нејзините   плетки   проткаени се приказни од минатото,  иако се плетени  и везени денес , тие носат симболи и мотиви од историјата.. Приказните од предците не потсетуваат од каде доагаме а наше  е да не ги заборавиме .    Фљутура е  мотивирана и инспирирана од претходните генерации., од нејзината мајка, нејзините тетки и баби..  Со задоволство изработува декорации за …

Read more

Вјолца Печи

by

Се се  може кога се сака и за  тие што се желни за нови знаења и традиционални  занаети. Таков пример за посветеност е  Вјолца Печи .  Рачно плетени миленциња изработени од свилен конец во различни  варијанти, ,декоративни и модерни,   изработени од свила, декорирани со конец и светкави каменчиња. Ташни плетени  со традиционални орнаменти,   изработени од вештите раце на Вјолца.  Со посебно задоволство ги изработува  украсните декорации за домаќинство а истовремено е посветена  и на декоративните  и модерни ташни.  Со нејзината работа таа овозможува традицијата да се …

Read more