Кате Трајковска Стоименова

by

Кате Трајковска Стоименова повеќе од 10 години придонесува во негувањето на македонската традиција и културното богатство. Таа поседува своја антикварница – фамилијарен бизнис (хоби) кој се наоѓа во старата Скопска чаршија. Во нејзината антикварница Алкама, може да се најдат традиционални занаетчиски производи, реставрирани оригинални народни носии, традиционален македонски накит,оригинални предмети од крајот на XIX и …

Read more

Јовановска Марија

by

Марија Јовановска е успешна менаџерка која управува со ДОРА – микро креативен бизнис за дизајн и производство на уникатен накит и модни додатоци. Во изработката на овие оригинални парчиња накит се користи стара изгубена техника на лиење на злато од восочни модели, но и современи технологии, како компјутерско моделирање, 3Д печатење и ласерско грањирање со …

Read more

Марта Пејоска

by

Марта Пејоска е архитект/дизајнер на накит, која живее и работи во Охрид. Професионално е посветена на дизајнирање и изработување на накит од сребро. Матичната техника во која работи е филигранската техника. Филигранот како дел од Македонското културно наследство е она што за неа го прави уште повеќе посебен и преку својата работа таа придонесува за …

Read more

Суcан Димитриеска

by

Суcан Димитриеска е родена во Австралија, но работи и живее во Охрид и е сопственик на ателјето Сусан Сју во центарот на Охрид. Таа работи како самостоен уметник занаетчија, изработувач на накит од полимерна глина. Нејзините дела се уникатни и препознатливи по впечатливиот дизајн и квалитет.  Ателјето Сусан Сју е единствено од ваков вид во Охридскиот …

Read more