• Project Gallery

Marta Pejoska është një arkitekte/dizajnere stolish, që jeton dhe punon në Ohër.

Ajo është e përkushtuar profesionalisht në projektimin dhe bërjen e stolive të argjendit. Teknika kryesore në të cilën ai punon është teknika e filigranit. Filigrani si pjesë e trashëgimisë kulturore të Maqedonisë është ajo që për të e bën atë edhe më të veçantë, dhe përmes punës së saj ajo kontribuon në mbrojtjen e saj.

Në vitin 2014, pas 10 vitesh punë, ajo hap studion e saj për publikun, e konceptuar në një hapësirë të vetme hibride që përmban: galeri (pjesë ekspozitë) dhe studio (pjesë pune), të quajtur si Galeria e Stolive Bashkëkohore dhe Filigranit, të gjitha me qëllimin për afirmimin më të madh, promovimi dhe prezantimin e filigranit dhe teknikës së filigranit.

Që atëherë, ajo ka marrë pjesë në disa ekspozita të stolive bashkëkohore, brenda dhe jashtë vendit, përfshirje në projekte të ndryshme për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore, ligjërata dhe prezantime me temën e filigranit, etj.

Mjeshtëria e zejtarisë ndërtohet me shumë vite punë të përkushtuar. Në punën e saj krijuese prej 15 vitesh, ajo arrin të afrojë traditën e filigranit më afër modernitetit, t’i japë një dimension të ri novator, modern, filigranit klasik, dhe kështu të krijojë linjën e vet të dallueshme, si një dizajnuese e pavarur dhe krijuese e stolive. Nga ana tjetër, me atë, edhe vetë zejtaria fiton edhe më shumë vlerë, domethënie dhe cilësi.

Të krijosh art që mbahet në një copë stoli, dhe njëkohësisht të jetë teknikisht mirë e realizuar është aspirata kryesore në punën e saj. Dhe për të arritur në produktin përfundimtar – një copë stolie e përfunduar, paraprihet nga një proces më i gjatë i punës. Ideja fillestare në skicë, kështu që nëse është e nevojshme, bëhet një model nga letra, pastaj përgatitja e materialit, shkrirja e argjendit dhe nxjerrja në tela argjendi dhe pllaka për punë, dhe pasi të ketë përfunduar kjo, vijon pjesa praktike, e cila është një histori në vete.